29/9/09

Pan de molde de trigo e centeo


PAN DE MOLDE DE CENTEO INTEGRAL E TRIGO

INGREDIENTES para dous moldes de 1,5 l
335 gr fariña de forza (Baldomir)
335 gr fariña de centeo integral (Biogredos)
70 gr manteiga (10%)
35 gr azucre (5%)
200 gr leite
270 gr auga aprox 70% (engadín unha pouca máis durante o amasado)
1 bolsiña de lévedo seco (Maizena)
12 gr sal (2%)

PREPARACIÓN
Misturar ben todos os ingredientes agás a manteiga e deixar repousar uns 20'
Amasar. Ir engadindo pouco a pouco a manteiga.
Facer unha bola e deixar levedar 1 h (25ºC)
Amasar un pouco e desgasificar.
Dividir en dous, formar e colocar nos moldes empapelados. Pulverizar auga.
Deixar repousar 1 h
Aquecer o forno a 200ºC
Enfornar 40'
Fóra do molde e sen o papel, deixalo 10' máis co forno apagado e a porta aberta.


CATA
Algo doce de máis para o meu gusto ainda que moi axeitado para o almorzo. Non se lle nota a boa cantidade de manteiga que leva.
Ben cocido, no punto xusto. Codia fina e miolo homoxéneo, tenro pero máis firme co dos pans de molde comerciais. Boa textura, gústame a proporción de trigo e centeo a partes iguais.


A MELLORAR
Evidentemente, a forma :-(
Probar cun pouco menos de azucre.

PROCEDENCIA
Unha versión lixeiramente modificada (e deformada) da parella inglesa de Madrid tiene miga: dobro as cantidades, sustitúo a metade da fariña de trigo por centeo integral, emprego lévedo seco no canto de lévedo prensado, engado 50 gr de masa nai (100% centeo integral).